söndag 1 mars 2020

Greta är en produkt av en ökad miljömedvetenhet som har pågått sedan 1962

Jag hör så mycket kring Greta och hur hon är en produkt av giriga människor. 1962 kom en bok som hette "Tyst Vår". Det var starten till att vi fick en ökad miljömedvetenhet och hur vår industri påverkade vår omgivning. Jag är också en produkt av den här kritiska hållningen hur vi lever våra liv.

Det fortsatte med försurning och kamp mot DDT. Vi började prata om hotade djurarter. I Sverige fanns de även som frimärke. Påståendet om att Greta har kommersiella intressen bakom sig vet jag inte om det är sant eller inte. Vår miljömedvetenhet har en relativt ny historia och kommer leda till ett hållbara sätt att se på ny teknik.

Vi måste se att vår historia är fylld med olika sätt att se på vår verklighet och skiftar hela tiden. Vi kan inte vara historielösa och se varje ny händelse utan att reflektera över historia.

Jag minns BT Kemi i Teckomatorp. Här hade man begravt ett stort antal gifttunnor och att man nu måste ta tag i och med att de hade börjat läcka. Samma sak med Arsenik på tapeter och röknings påverkan på kroppen. Vi kan inte dra täcket över huvudet och låtsats som ingenting. Företagen ifråga la ner stora pengar på att dölja sanningen.Sanningen kom till slut fram och man var tvungen att åtgärda det. Allteftersom kunskap kommer måste vi ändra våra vanor och vilken teknik som vi använder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar