Om SLE eller Lupus


Jag lider av en kronisk reumatisk autoimmun sjukdom. Antikroppar som skapas av mitt immunförsvar gör att jag blir allergisk mot mig själv. Jag får då en inflammationer hos kroppseget material.

Idag kan man behandla det med kortison och svaga doser av cellgifter. Det har även kommit en del andra nya metoder och behandlingar som passar vid ett skov.

Sjukdomen går i skov och du får dagar och perioder då man kommer må sämre. Min sjukdom har riktat sig mest mot mina inre organ såsom njurar och lever. Det är väldigt individuellt hur man drabbas och vilka symptom man utvecklar.

Den smittar inte men är ärftligt och det finns givetvis en risk att mina barn skulle kunna ärva den. Forskarna tror idag att vi har de är olika variationerna i immunförsvaret beroende på komplexiteten av det nedärvda materialet och det har säkert även en positiv funktion hos andra individer som får ett starkare immunförsvar.

 Om du har SLE så är det litet som att ha Cancer fast ingen vet vad det är. Om du förstår engelska titta på den här filmen om Spoontheory som förklarar litet hur det är att ha sjukdomen.

Du kan komma i kontakt med andra som har SLE med facebook och gruppen SLE MIL. Där finns människor i alla åldrar trots titeln SLE mitt i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...