torsdag 12 februari 2015

Världens bästa skola? Här i Vallentuna?

Jag anser att lugn, stabil och trygg miljö är förutsättningar för att lära sig. Det finns även en gräns för hur mycket stress våra barn tål och nu verkar man ha nått gränsen. Vi ser ökade antal barn med hyperaktivitet och andra diagnoser, vilket i sig också kan vara triggat av den hårda ekonomiska verklighet vi lever i.

Vi blir förfärade över att våra barn inte kommer bättre i PISA. Igår hörde jag på TV att till och med barnen är medvetna om hur dåliga vi är på dessa test. Jag tror att vi ökar på stressen och genom att inte vara hållbara i skolsystemet.

Min son går i klass 2 och kommer att få sin fjärde lärare. Vi kan inte kräva mer av våra barn om vi inte är beredda att satsa mer av skattepengarna till skolan. Det jag ifrågasätter är hur vi kan få högpresterande elever när grunden är labil. Om vi bygger ett hus så kommer det att rasa om inte grunden är tillräckligt stark. Det säger sig självt.

Att vi dessutom ska pröva på att ge elever i grundskola ännu större krav med betyg i årskurs 4 strider både mot forskning och de rön som finns. Det finns studier som stödjer tanken att mer gymnastik och rörelse kommer också att förbättra betyg och kunskapsnivåer.

Om vi här i Vallentuna väljer att ha dåliga löner för lärare kommer de givetvis att försvinna till bättre betalande kommuner. Då kommer de att välja andra kommuner och vi sitter med nya oerfarna lärare som flyttar så fort de får chansen. Vallentuna var en av de kommuner som höjde lönerna minst tillsammans med Sotenäs.

Om vi inte gör något så inte kommer vi i Vallentuna inte sitta med världens bästa skola utan den sämsta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...