söndag 28 juli 2013

Enkla fototips

Jag tänkte skriva ner litet enkla fototips som gör att du tar hyfsade bilder. Det första är att du bör tänka på din bildkomposition snarare än du du sätter ditt objekt mitt i och trycker av. Tekniskt är det olika att fotografera med en systemkamera, en kompaktkamera eller en mobil. En bra fotograf tänker på hur slutresultatet ska se ut och kan det tekniska så att han/hon kan få det så.

Foto: ArildV
1. Det vanligaste misstaget är nog att fokusera på det som är i mitten. Tänk på att för att bilden ska bli harmonisk så behöver det se likadant ut överallt. Tredjedelsregeln är bra att tänka på så att du får variation och en harmonisk bild. Rikta kameran så att du har fokus i bilden vid skärningspunkterna eller så att linjer följer tredjedelslinjen.
Foto: Bengt Båvegård
Foto: Bengt Båvegård
2. Det är vanligt också att ha en för rörig bakgrund. Ditt objekt framträder mycket bättre om du har en mindre rörig bakgrund så se gärna till att bakgrunden är litet suddig eller har få eller inga objekt som ögat kan störas av. Ett porträtt kan vinna på en suddig bakgrund så att du framhäver personen istället. Det är svårt att få fram en suddig bakgrund med en kompaktkamera, men du kan också fuska med ett redigeringsprogram.

3. Regler är till för att brytas. När du lärt dig enkla regler och lärt dig om ljuset så kan du skapa effektfulla bilder genom att bryta samma regler du nyss lärt dig. Tänk på att din bild sticker ut genom att bryta mot en eller flera normativa regler. Du skapar en obalans i bilden som gör den intressant. Det är dock bra att följa reglerna i början så att du lär dig bildkomposition och teknik.


Foto: Bengt Båvegård
4. Genom att röra kameran samtidigt som du har en lång exponeringstid så kan du "måla" med kameran och du kan få effektfulla bilder. Du måste kunna ställa in vilken exponeringstid du ska ha. Lek och experimentera fram olika effekter. Här är din fantasi det som styr bilden. tänk på att det beror på hur ljus det är vilken exponeringstid du behöver. Om det är mörkt behövs en längre tid. Om det är ljust kanske det inte ens går att använda den här tekniken.


Foto: Bengt Båvegård5. Den vanligaste vinjetteringen är den där man gradvis mörkar ner kanterna och ljusar upp i mitten. Du får en bild där ögat söker sig mot mitten och objektet i fokus. Här kan du leka med hur du får en effektiv fokusering. Det här är egentligen en effekt av ett objektivs begränsningar men som är vanligt
vid en redigering..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...