torsdag 18 juli 2013

Att manipulera en bild

Som jag ser det är det två olika konstformer som får problem eftersom de liknar varandra för mycket. Foto och Digitalt foto. Skillnaden ligger i att det är enkelt att göra manipulationer i den ena. Vi har alltid tagit bort saker och manipulerat i foto. Stalin tog bort politiska fiender ur olika bilder.

Det handlar om att ha en intention snarare. Vill vi förändra bilden försköna eller förvanska gör vi det i ett syfte att lura mottagaren. Vi förändrar ljuset genom att göra den ljusare eller mörkare. Vi tar bort eller lägger till olika element. Vi förstorar eller förminskar brösten hos en vacker kvinna samtidigt som vi tar bort något som är i vägen för våra skönhetens ideal.

Jag ser ingen skillnad i naturfotografens sätt att se på retouche som modefotografen. Vi har tydligare bild när det gäller natur att den ska vara äkta vara än att skönheten av en kvinna ska vara äkta vara.

Skillnaden är att vi är vana att se en kvinna sminka sig och naturen har en äkthet som vi har svårt att förklara. Du kan använda dina "äkta" bilder i ett konstnärligt sammanhang. Där bilden i sig får ett värden beroende hur vi upplever den så kommer den att kunna vara manipulativ eller äkta vara eftersom vi kan se skönheten hos båda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...