fredag 8 mars 2013

Enkelt att se att vår ekonomi inte är hållbar

Jag tänker se på något så nödvändigt som vatten och visa hur konstig vår ekonomi är. Vi behöver alla vatten för vår fortlevnad så vi kommer inte undan det. Det kommer alltid att finnas ett behov. Det som är konstigt är att dyrt flaskvattnet är tillför du till vår ekonomi och bruttonationalprodukt samtidigt som vanligt kranvatten kostar dig litet och är nästan gratis, men det tillför väldigt litet till vår ekonomi och bruttonationalprodukten. Ändå är kranvatten bäst för miljön.

Det som är livsnödvändigt får bara ett värde i ekonomiska termer om det kostar någonting. Om du köper en flaska vatten så tillför du något till vårt ekonomiska system, men inte om du dricker vatten från kranen. Vi behöver därför göra om ekonomin så att saker som sparar på miljön som exempelvis kranvatten får ett ekonomiskt värde. Vi måste skapa en drivkraft att tänka hållbart istället för ekonomiskt.

Vi behöver skapa värden som är bättre för vårt samhälle som baserar sig på annat än bara BNP. Vi vill ju att människors agerande blir miljövänligt. Jag har tidigare skrivit om matfrosseri och hur vi kastar mat. Om vi istället ger skräpet ett värde som är negativt för ekonomin så skulle vi skapa en drivkraft som syftar mot ett hållbart samhälle.

Vi måste skapa en drivkraft för att skapa ett hållbart samhälle inte att skapa ett högre BNP.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar