tisdag 22 januari 2013

Köttskatten en het potatis

Jordbruksverket skaffade sig uppmärksamhet när man presenterade en rapport om ett minskat köttförbrukande. Nu presenterar DN ett "miljövänligt" sätt att äta kött. Saken är den att det släpper fokus från den egentliga frågan om huruvida vi har ett sunt konsumerande. Man påtalar i en sidomening att det miljövänligaste sättet vore att inte äta kött.

Effektmagasin säger att saken är för känslig att diskutera och att det endast är miljöpartiet och vänsterpartiet som har frågan på agendan. Vi behöver egentligen fråga oss om hela vårt system är sunt att ha ett linjärt system där man går från produktion till konsument för att sedan börja om igen. Det vi skulle behöva vore ett hållbart cirkulärt system där vi arbetar för att få produkterna att cirkulera i systemet istället för att försvinna ut i ett sopberg för att öka konsumtionen och tillväxten.

Vi kommer att om vi ska fortsätta äta kött att börja konsumera flugburgare eftersom den största andelen protein är bland insekterna. Vi borde övergå till en vegetarisk diet för vår egen skull och på grund av hälsoskäl. Jag lyckades sänka mitt undre blodtryck från att ligga mellan 90-110 till att ligga mellan70-90. Vi får en ökad risk för hjärt och kärlsjukdomar vid för högt blodtryck. Varje år dör eller blir gravt invalidiserande 15 000 till en kostnad runt 17 miljarder svenska kronor. Det är alltså en stor vinst om vi sänker det antalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...