lördag 5 januari 2013

Klimatet en primära utmaningen alla andra frågor chimärer

Idag läste kag att Erik Laakso hade filosoferat kring frågan om invandring och det globala ekonomiska landskapet. Oavsett hur vi reagerar så är den globala marknaden redan här. Vi kan inte stänga våra gränser hur mycket vi än vill. Vi skulle bli ett nytt Nord-Korea. Det håller just på att splittra upp beroende av de krafter och den öppenhet vi har skapat.

Den stora politiska frågan är hur vi ska tackla klimatet och hur vi ska lösa den frågan. Det andra blir chimärer eftersom det kommer påverka oss minimalt om vi inte löser klimatfrågan först. Det är inte intressant hur olika människor rör sig mellan gränserna om vi står till midjan i vatten.


Vi har sett hur de flesta partier försöker minimera miljöfrågan eftersom den inte påverkar oss direkt. Problemet är att det nu börjar påverka oss direkt och jag tror att om inte det blir den stora politiska frågan det här valet kommer vi att kunna vada över från Skåne till Norge. Det kommer fler översvämningar och flera extrema väderperioder. Frågan är bara när.

Vi kan inte agera struts längre och sticka huvudet i sanden. Det är inte hållbart att blunda för en till översvämning eller blunda för en till storm. Vi måste börja agera. Hur hårt vi kommer att drabbas beror på den väg vi väljer. Vi kan likt lämlar springa på rad och springa utför stupet eller försöka minimera skadorna och leva i harmoni med naturen istället för att fortsätta bygga upp den miljöskuld som vi börjar betala tillbaka på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...