torsdag 27 december 2012

Miljöbrott är tyvärr fortfarande eftersatt i polisens arbete

Jag har sökt efter statistik och miljöbrott på google. Det lyser tyvärr tomt och man hittar en artikel av Svd som belyser att man fortfarande lägger ärendena på hög. Det är ironiskt att man istället prioriterar upphovsrätts ärenden där man direkt kan ange den ekonomiska skadan.

Det är uppenbart att man prioriterar den ekonomiska skadan kortsiktigt eftersom i långa loppet kommer miljöskadorna att vara betydligt dyrare och kosta oss människoliv. Det märks dock inte direkt och bara om man studerar statistik.

Det är litet som att vi märker en hundralapp i fickan mer än det vi får betala i avgifter i ett samhälle där man nedrustar det sociala trygghetsnätet. Det är enormt egoistiskt att tänka på det sättet och enormt korkat eftersom det kommer att bita oss i baken den dagen vi kommer att behöva trygghetsnätet själva.

Upphovsrätts brott är det tydliga exemplet som prioriteras högt på listan eftersom man klart och tydligt kan ange den personliga ekonomiska skadan. Senast var det Limewire som krävdes på ett märkligt högt belopp. Vi ser inte miljöbrotten figurera på första sidan om det inte är en oljetanker som kapsejsat och då är det ändå ingen privatperson som ställs inför rätta utan Spaniens samhälle som ska städa upp. Det ironiska är att "Prestige" sjönk utanför Spaniens kust och det är på tok för få ansvariga.

Vi är på tok för kortsiktiga i dagens samhälle och vi måste nog agera och byta ut regeringar som är oansvariga och luddiga när det gäller miljöbrott eftersom det drabbar hela befolkningen och inte ekonomiska intressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...