lördag 29 december 2012

Fler miljonärer samtidigt som fattiga står i soppkö

Det känns som vi lever en märklig tid där vi konsumerar mer samtidigt som fler fattiga ställer sig i kö för soppa. Vi lever i individualismens tidevarv och färre jobbar mer och fler blir arbetslösa.

Jag tror att vi vid nästa val kommer se hur pendeln slår tillbaka och hur vi återigen blir mer solidariska med de som står utanför samhället. Det är Reinfeldt som har ställt de där som om alla inte har rätt att vara med och bygga samhället.

Vi har alla en skyldighet att bidra till samhället och alla måste hjälpas åt. Det duger inte att bara de rika ska få konsumera medan andra tittar på eller får dela på smulorna. Det innebär att man hjälps åt att bära samhället. Det innebär ett ansvar och en skyldighet. Det innebär också rättigheter men det är viktigt att vi inte tar de för självklara.

Att planera samhället hållbart innebär inte bara fysiska åtaganden utan också psykiska åtaganden. Det nya samhället behöver alla, att vi anstränger oss för att övervinna det extrema vädret, som vi har klimatet att tacka för. Tänk på att vi själva har varit en del i att skapa det.

Vi har börjat betala tillbaka för den miljöskuld som vi har byggt på över åren. Vi kommer att få leva med fler översvämningar, stormar och katastrofer. Tillsammans kan vi bygga ett nytt mer hållbart samhälle som inte skapar samma miljöskuld och där vi delar på resurser och tid. Det är dags att vi tar ansvar för det som vi har skapat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar