lördag 17 november 2012

Så mycket kostar Stroke varje år...

Det är underligt att man inte informerar mer om Stroke med tanke på att det generellt kostar samhället i snitt 16 miljarder om året.

En persons stroke kostar i snitt 745 000 kr. Eftersom ungefär 30 000 drabbas varje år och 50% överlever och belastar samhället så blir kostnaden ungefär 16 miljarder.

Om vi förhindrar en persons stroke så tjänar samhället alltså ca 750 000 varje gång. Vi pratar om att man i samhället skulle spara enorma pengar på insparade vårdkostnader som vi betalar i skattepengar. Dessutom besparar vi personer lidande.

Vi undviker stroke genom att sluta häva i oss socker och salt. Det finns ofta mycket av i halvfabrikat. Vi tränar och rör oss så att vi måste röra oss mer i det dagliga livet. Vi bör äta efter tallriksmodellen. 50% grönsaker, 25% pasta/potatis och 25% kött/fisk. Gärna råa grönsaker som inte är fulla med tillsatser och annat.

Det handlar inte om att bli extremt avhållsam utan att leva sunt varje dag. Vi behöver inte en chipspåse varje veckoslut. Vi kan ta trapporna istället för hissen. Små ändringar har stora effekter.

Du slutar röka och går på årliga kontroller för att se om du har hjärtflimmer. Vi kommer DRASTISKT minska riskerna av stroke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...