torsdag 9 augusti 2012

Om längder på objektivet och bokeh

Om du köper ett kort objektiv. Säg 50mm så är det inte så snabbt när du har ett relativt högt bländartal t. ex 50mm/2.8 kommer inte att vara lika öppet som 50mm/1.8. Det kommer att vara snabbare och ha bländaren öppnare och släppa in mer ljus. Du kommer att få en bokeh. Kvaliteten är olika i olika objektiv beroende på hur öppen du kan ha den dvs så lågt bländartal som möjligt 50mm/1.8 ger en skarpare bokeh än 50mm/1.2. Det beror också på hur man har gjort objektivet och vilka ämnen den innehåller. Så även om du har samma längd och samma bländartal så kommer du i alla fall få olika kvalitet på bokeh.

Ett längre objektiv behöver inte komma ner lika mycket i snabbhet det kanske räcker med ett 300mm/2.8 för att få en bra bokeh. Det är också mycket dyrt att köpa långa objektiv med lågt bokeh. Ofta har du ett objektiv med zoom som spänner från 50mm-300mm. Då gäller det att det för att hålla hög kvalitet att det kan hålla bländaren öppen genom hela längden. Vid lägre kvalitet så spänner även bländartalen beroende på längden så du kan ha ett zoomobjektiv som har 28mm-300mm/3.5-5.6 så att bländaren kan vara öppen olika mycket beroende på vilken längd du använder.

Jag använder olika gamla analoga Olympus OM objektiv som är MYCKET billigare än de nya objektiven med rätt objektiv fattning så du kan behöva en adapter och du förlorar möjligheten med autofokus. Om du kör makrofoto så spelar det mindre roll eftersom du ändå kommer att köra manuell fokus för att få skärpan dit där du vill ha den.

Det kan vara olika hur billig och bra begagnat marknaden är beroende på märke. Det är viktigt att ta reda på det. Olika märken är också olika bra eller dåliga på att ha adapters till gamla objektivfattningar.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...