fredag 20 april 2012

Om hur Wikipedia fungerar...

Alla vet att vem som helst kan gå in och ändra i wikipedia. Vad folk inte vet är att det finns en liten elit som utan ersättning går in och korrigerar samt skriver nya artiklar utan ersättning. Så om du raderar viktig information eller skriver att Carl Bildt är en konstig typ eller liknande klotter. Ögonblicket efter så kommer det att gå tillbaka som det var ursprungligen så att förändringarna försvinner.

Det är så här som validiteten av wikipedia upprätthålls och wikipedia kommer att vara ett uppslagsverk med allt mindre fel och brister. Det är större risk att du hittar fel och brister hos ett vanligt uppslagsverk med ett begränsat antal redaktörer eftersom de också kommer att göra fel och brister uppstår. Skillnaden är att ingen redigerar eller kommer att ifrågasätta de.

Ju fler som lägger till sin kunskap och redigerar wikipedia desto sannare kommer den att vara. Det är viktigt att även du skriver, men var beredd på att det kommer ifrågasättas och redigeras. Det du skriver behöver ofta backas upp med en säker källa och inget som du har tagit i luften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...