onsdag 28 december 2011

Miljö ett ämne som inte ens finns på DNs agenda

DN har i många år engagerat och följt samhällsutvecklingen. Jag tittade och kollade på DNs internetversion för att finna att det inte finns någon rubrik för miljö. Det verkar som miljö är ett ämne som inte är intressant för läsarna av DN.

Om man vill vara en journalist så tycker jag att det är märkligt om man ignorerar den samhällsutveckling som har varit de närmaste åren. Vi har nyheter om olika väderfenomen som om de inte var länkade till klimatdebatten. Den har dessutom en väldigt tydlig agenda. Är DN en miljöovänlig informationskanal eller vill de helt enkelt somna om med örat på kudden?

Vi har journalister med en tydlig agenda och den går kapitalets ärende eftersom de är beroende av sina annonser. Jag har även tidigare noterat att Google som säger sig vara en varm miljövän har inte någon Miljö kategori. Behöver man vara kapitalist och ovän med miljön?

Uppdatering: Guardian är en framåt tidning med både app och tidning med miljön på agendan. Hur kommer det sig att svenska tidningar är så efter. Är de helt enkelt slöa och har inte hängt med nyhetsflödet de senaste 40 åren?

Uppdatering2: Internetworld utser en miljöovänlig site ?

3 kommentarer:

 1. Det handlar nog mera om att våra Svenska tidningar tillhörighet eller försök på att tillhöra en politisk falang (politiskt styrda). I.O.M detta så vill man inte gå i direkt polemik med åsikter som inte ligger i samklang med den politiska trenden, utan det är så mycket enklare och bättre att relatera till information som andra kan tänkas stå för, genom detta kan man argumentera och vara öppet kritisk allt efter situationen och målet. Dessutom eftersom press stödet styrs av en politisk bakgrund, gäller det att manövrera inom dessa ramar för att inte förlora detta.

  SvaraRadera
 2. Det verkar ju dock som att man i alla politiska partier har en miljöagenda även om den inte prioriteras så att det är nog det ett ganska vagt beslut.

  Även om miljön förespråkas av miljöpartiet eller socialdemokraterna eller centern så tycker nog jag att det i sig är en ganska värdeoladdad fråga?

  Jag kan nog iofs tänka mig att det nog är anledningen...även om man är politisk så vill man verka neutral...rätt dumt om du vill höra min åsikt...och hur ska samhället förändras om vi inte förmedlar forskningsrön via en av de största tidningarna?

  SvaraRadera
 3. Jag tror att skylla på inbyggda politiska argument för att ta avstånd i en fråga som rör innovationer och forskning rörande en opolitisk fråga är oansvarigt.

  SvaraRadera