tisdag 1 november 2011

Förintelsen och Folkmord lever idag

I förintelsens fotspår sa man att detta aldrig mer skulle få ske. Idag pågår det forfarande på olika håll i världen. I Rwanda 1994 mördades 800 000 utan att världen blinkade eller kom till undsättning. Folkmord verkar gå som en röd tråd genom vår moderna historia.

Igår rapporterade BBC om folkmord i Sudan. Folkmord är inget som skedde då. Det sker idag hela tiden och vi låter det fortgå.

60 år sedan lägerfångarna i Auschwitz befriades. Det var inte första gången ett folkmord genomfördes och inte sista. Man undrar i ett stilla sinne hur länge ska psykopater få chansen att sitta i ledande ställning och varför i all världen finns det människor som följer dessa galningar.

Visst ska vi minnas förföljelsen av judarna, men det vore ännu bättre om vi istället drog lärdom och slutade följa dessa kalla beräknande psykopater som så ofta hamnar i ledande ställning. Vi kanske borde införa test av våra ledare och se om de har empati eller inte. För det är här anledningen till att folkmord kan ske brist på empati hos makthavare.

Alltför ofta talas det om test av massan. Till exempel så ville Folkpartiet att man skulle språktesta blivande svenskar i den senaste valkampanjen. När ska vi empatitesta våra blivande ledare? Det borde ju vara mycket viktigare så att vi inte får en folkmordssituation igen.

Säg inte att det där händer inte i Sverige. För det har varit nära 1922 öppnade man i Sverige Rasbiologiska Institutet. Man förföljde samer och gotlänningar som om de var boskap. Det skulle mätas och vägas i vetenskapens namn.

(artikeln skrev 2005)

Man ska inte sälja vapen till bödlar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...