söndag 25 september 2011

Vi hedrar våldet och ställer det på piedestal...

Så länge vi har haft en kultur så har vi ställt våldet på piedestal och hedrat dess vackra sidor. Quentin Tarantino har skildrat det i åtskilliga filmer och vi hedrar det i det fina kulturrummet. Jag minns leken av Finska Vinterkriget som barn och alla våldsamma spel där vi skjuter folk i huvudet. Motorsågsmassakern och Siewer Öholm talar om konsekvensen av videovåldet.

Våld föder våld. Hur kan vi som föräldrar se nyheterna när man skjuter folk i Syrien och Yemen? Vi har många gånger begått människorov, samtidigt spelar våra barn Battlefields 3 i ett angränsande rum. Jag tror inte att vi får nya Utöya för att dataspelen är för våldsamma. Vi lever i en våldskultur och speglingen i barns lekar är ett naturligt skydd mot vår våldsamhet.

Dalai Lama har i årtionde levt i exil för att Kina inte vill ha ett fritt Tibet. Han har länge kämpat med en ickevålds linje på samma sätt som Mahatma Gandhi gjorde. Jag tror att de är inne på rätt linje att möta våld med ickevåld. Vi måste sluta vara civiliserade vildar som hedrar våldets skönhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...