lördag 24 september 2011

Tänk dig frisk. Cykla med sinnet.

En grundförutsättning är att man skapar en positiv atmosfär så att man har roligt. Du kan skratta dig till ett gott humör genom att se en rolig komedi. Vi tycker alla att olika saker är roliga så se det du  tycker är kul. Du kommer att upptäcka att allt känns mycket enklare och lättare att göra. Även svåra övningar går enklare med lätt sinne.

Precis som jag har trott så kan du tänka dig att du gör något och du kan rehabilitera dig lika bra som om du gör det. Jag funderade kring jonglerandets konst om du tänker det även om du inte kan utföra det så tränar du lika bra om du TÄNKER dig hur du gör det. Så om du har kunnat cykla varje dag innan stroken och tänker dig hur du cyklar med hela kroppen så kan det vara lika bra träning som att faktiskt kunna cykla idag med stroken.

Du kan träna dina sinnen och din hjärna genom att tänka dig olika motoriska rörelser även om du idag inte kan utföra de. Du kan träna i din hjärna trots att du inte kan motoriskt utföra det. Du kan tänka dig att du cyklar och bli bättre på att cykla även om du inte cyklar.Din hjärna funkar nämligen så att det du redan har ett minne av att göra tränar nämligen dina neuron till att göra det. Tänk dig en idrottsman och hans sätt att tänka i positiva bilder.

Det är just det han gör tränar upp sin motoriska förmåga genom att tänka sig situationen. Han eller hon förbereder situationen. På samma sätt kan du träna din hjärna att klara av något som du kunde innan stroken och på så vis bli bättre.

Givetvis finns det fysiska hinder men inga hinder för dig att träna din hjärna att bli bättre. Tänk på att hjärnan är fantastisk på att finna nya vägar och nya anknytningar. Vetenskapligt är den plastisk och mer fantastisk än vi kan tänka oss.

http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_imagery#Simulation_and_understanding_mental_states

http://www-psych.stanford.edu/~ashas/Cognition%20Textbook/chapter11.pdf

De som har nedsatt känsel kan säkert använda en sådan här handske och träna upp den.
http://blogs.discovermagazine.com/80beats/2011/08/08/a-vibrating-glove-that-actually-enhances-your-sense-of-touch/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...