måndag 26 september 2011

Bröst eller Hjärna

Jag vet inte om man ska göra jämförelsen. Det är litet som att jämföra pest eller kolera. Jag har tidigare stött och haft olika bröstcancer insamlingar. Du blir litet stött över att så få galor stöttar stroke och andra hjärnsjukdomar. Det är helt enkelt sexigare med bröst än med hjärnan...


Litet fakta:
Bröstcancer 

Vid tidig upptäckt botas 95%.
Med rätt behandling lever många ett långt liv.
Drygt 70 000 kvinnor lever idag med en bröstcancerdiagnos.
Var tionde kvinna kommer att få bröstcancer.
Nästan 7000 kvinnor drabbas årligen av bröstcancer.
Därtill ett fåtal män (30 per år).
Cirka 1500 kvinnor dör årligen i bröstcancer.

Stroke 
Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Stroke utlöses av hjärt-kärlsjukdom, oftast åderförfettning.

Varje år drabbas drygt 30 000 personer av stroke. Hälften avlider eller blir svårt handikappade.

Stroke drabbar ofta ena hjärnhalvan, vilket gör att symptomen i regel berör ena kroppshalvan, men på motsatt sida.

  Symptomen är ofta plötslig känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida, synrubbningar, talsvårigheter och ibland huvudvärk.

Stroke är ett allvarligt tillstånd och den som drabbas måste snabbt få sjukhusvård för att minska de skador som uppstår i hjärnan.

Fler än 100 000 svenskar som haft stroke lever i dag med restsymptom som ger större eller mindre handikapp och försämrar livskvaliteten.

Det kostar samhället mycket mer med den ökade andel av överlevande från stroke än med bröstcancer. Så galor i all ära men borde inte vi ha snarare en stroke-gala samtidigt som en bröstcancer-gala. Jag tror vi får bära ett stroke-band bredvid det sexiga rosa bandet....

Uppdatering: Nu har man skapat en grupp på facebook för en TV gala om strokedrabbade och jag tycker definitivt att det är dags att vi vaknar och luktar på kaffet.


2 kommentarer:

  1. rjjag gillar i dén med ett strokeband.Säljs till förmån för hjärnfonden. hjärna är lika sexigt som bröst./ Boel

    SvaraRadera