Om Politik och Samhälle

Stroke - en sjukdom som ändrar liv Alla med funktionsnedsättning och sjuka är inte mindre värda och människor de med. Du är inte dum i huvudet trots att du har olika handikapp. Alla är lika olika.

Forskning visar att bonusar ger dålig resultat Höga direktörer eller chefer blir inte mera kreativa om de får mer pengar. Pengar är ett dåligt incitament för kreativitet.

Skolan behöver forskning om hjärnan och inlärning Skolan har behov att utvecklas opolitiskt. Vi behöver en forskare som tar reda på hur hjärnan utvecklas och inlärningen påverkas. Forskning bör styra skolan inte politik. Vi behöver en bred lösning som inte är beroende av vilket parti som sitter vid makten.

Miljö ett ämne som inte finns på DNs Agenda Det är viktigt att media rapporterar sakligt och kunnigt om olika fenomen om miljö. En ny avdelning hos media som enkelt sammanfattar nya lösningar och problem vore önskvärt eftersom media i mångt och mycket sätter dagordningen.

"Vi älskar människor" Moderaternas nya slogan känns tom och innehållslös när vi har ett betydligt farligare hot där vi alla måste enas och bekämpa en intern fiende. Tillväxten och överkonsumtion är två anledningar som skapat miljöproblematiken. Stefan Jarl beskriver kemikaliesamhället i Underkastelsen.

Är vi fria eller kontrollerade Vi är fria att välja om vi vill bli kontrollerade av olika företag som Google eller Facebook. Det känns ändå som ett måste och vi skulle lika gärna bli hårt kontrollerade av Stasi. De vet hur vi surfar och vilka våra vanor är samt vilka våra vänner är...

Det tragikomiska att vara fast i ett system...  Idag fick jag min första lön och jag kan säga direkt att jag inte förstod min egen lönespecifikation och varför den ser ut som den gör. Jag är fast i system som inte är gjort för att man ska vara sjuk. Man tycker säkert att det borde vara enklare att vara sjuk men sanningen är att det är helt otroligt komplicerat med olika myndigheter som är inblandade, facket, arbetsgivare.

Ett samhällsproblem är inte ett skolproblem Att hela tiden jaga syndabockar är futilt när hela problemet är ett samhällsproblem. Idag är inte lärarna och skolan den enda informations och kunskapskanalen som förr. Vi behöver finna vägar att formalisera den informella kunskapen och samtidigt sätt att ta tillvara på den.

Kunskap och forskning bör styra skolan inte politiken. Mycket av den undervisning vi sysslar med är styrd av politiska tankar och idéer. Problemet är att skolan blir en vindflöjel som följer de politiska vindarna. Det är ju inte svårt att förstå att alla behöver kunskap oavsett politisk övertygelse. Skolan behöver en stabilitet som går utöver partigränsen.

Tillväxt leder till mer stress som bäddar för dålig hållbarhet. Eftersom jag själv är ett av offren av för mycket stress så vet jag vad det kan leda till. Man ser världen och livet annorlunda i ljuset av en stroke. Vår värld bygger alltför mycket på tillväxt och att företagen går med vinst.

Rasism och Nationalism frodas i depression. Historien upprepar sig och vi ser hur individuella intressen tar över och partier med rasistisk eller nationalistisk agenda växer sig starkare. Det är inte svårt att göra paralleller till 30-talets svåra depression och vad som hände då. De vanliga partierna är enligt mina erfarenheter fast i en demokratisk vardag där man ägnar för lång tid att ta beslut medan verkligheten fladdrar förbi på Facebook.

 Matfrosseri och kasta mat. Jag är bedrövad över att jag tjänar en krona på att beställa mat jag inte planerar att äta. En Kyckling wrap och en juice kostar 59 :- och en Meal med Pommes frittes kostar 58 :-så jag tjänar en krona på att beställa mat för att sedan kasta bort det. Det verkar ju inte klokt.

Enkelt att se att vår ekonomi inte är hållbar. Jag tänker se på något så nödvändigt som vatten och visa hur konstig vår ekonomi är. Vi behöver alla vatten för vår fortlevnad så vi kommer inte undan det. Det kommer alltid att finnas ett behov. Det som är konstigt är att dyrt flaskvattnet är tillför du till vår ekonomi och bruttonationalprodukt samtidigt som vanligt kranvatten kostar dig litet och är nästan gratis, men det tillför väldigt litet till vår ekonomi och bruttonationalprodukten. Ändå är kranvatten bäst för miljön.

Sjukvården bör inte vara vara ekonomiskt konkurrensutsatt Det är ett märkligt fenomen att man har börja lägga ett ekonomiskt värde på ett liv. Om du betalar så får du åka med ambulansen. Du har en försäkring som täcker omkostnaderna. Precis på samma sätt som vårt ekonomiska system innehåller felaktigheter som gör att det inte strävar efter att vara hållbart så strävar det inte heller att vara ett bra system för mänsklig hållbarhet.

Inför skatt på socker som tillsats i mat Vi borde titta mer på länken mellan våra matvanor som vi inte kan styra och hur de är länkade med generell ohälsa. Socker är en stor bov eftersom vi tillsätter den överallt i vår föda och där det inte behövs. Allt för att skapa ett ohälsomat behov av socker. Låt matjättarna betala för den ohälsa de skapar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar