fredag 30 mars 2012

Kopiering eller spridning av kultur?

Jag undrar litet varför kopiering har fått en stämpel av att vara något som vi ska undvika ändå är det grunden till vår kultur. Varför är det fult att plagiera när man sprider en kopia vidare. I begynnelsen av vår kultur satt munkar och skrev av eller kopierade olika verk som sedan blev olika bibliotek med all vår kunskap.

I dagens samhälle är kopiering något man föraktar och jag undrar litet stilla varför spridning av vår kultur skulle vara farlig? I hundra år då kopieringen har ökat med tiden och idag är det så enkelt att vi trycker på control-c control-v på ett tangentbord så har vi snabbt kopierat ett meddelande.

Dagens samhälle bygger på kopiering och att föra vidare kulturen och samtidigt ska vi förbjuda det som det fulaste man kan göra. Det går helt enkelt inte ihop. Jag menar inte att vi ska luckra upp upphovsrätten men vi måste göra den enkel och förstå. Den måste syfta till spridning av vår kultur och inte tvärtom. Vi vill ju att människor ska få idéer och tankar av varandra.

Vi måste helt enkelt se över lagar och regler. Dessa ska nog också vara globala. Jag tror att det är dags för ett globalt rättssystem. Vi kommer slippa människor som åker till andra länder eftersom lagarna inte gäller där. Vi kommer och finna en mänsklig gemenskap på nätet och sprida informationen tillsammans snarare än att begränsa möjligheterna.

UppdateringLimewire har stämts. Vi måste lösa upphovsrättstvisten. Det är dock inte riktigt att mellanhänder som inte producerar ska vara de som stämmer. Det är heller inte riktigt att vi stoppar spridning av kultur.

Uppdatering 2: Nu har Acta- avtalet nekats hos EU.

3 kommentarer:

 1. Förr, när en familj (eller släkt) var beroende av en persons upptäckt eller produkt, kan jag förstå att det fanns behov av "Copyright". Likaså att detta gällde +50 år efter dennes död. Men IDAG, är detta helt föråldrat då "omloppstiden" för något nytt är så KORT ! Att då förbjuda en kopiering i nästan 150 ÅR, är så vansinnigt att det enda jag kan komma på som matchar detta, är försöken att stoppa Stamcellsforskningen ! Vi kommer alltid att ha fanatiker, bakåtsträvare eller "räddhågsna" (inklusive religiösa) som letar efter dessa "räddningsplankor" för sig själva. Men när Miljöpartiet inte ens KAN (eller vill) se FÖRNUFTET i min motion om en bättre skola, får vi en del av denna förklaring. Det finns gränser för människans förmåga att vara självkritisk eller SE framtiden. Stackars Leonardo da Vinci ! Det måste ha varit som att vara inspärrad i en bur att leva med alla hans tankar så länge sedan.
  Hälsar Allan P3 (som inte hittar en FB-ikon nedan)

  SvaraRadera
 2. Det självklara är att skapa globala lagar och ett globalt rättssystem som är lika gränslöst som internet för att lösa problemet. Vi måste se på nytt hur vi ska lösa problemet i det nya samhället.

  SvaraRadera
 3. Du hittar Facebook ikonen nedanför inlägget där du kan dela.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...