torsdag 13 oktober 2011

Lågenergi lampor innehåller en viss mängd kvicksilver

Foto: Bengt Båvegård
Jag tror inte allmänheten är medvetna om att lågenergilampor innehåller en viss mängd kvicksilver. Det rör sig oftast om en väldigt liten mängd, men eftersom vi konsumerar mängder så kommer det att summeras och bli ett väldigt stort miljöproblem om man inte informeras.

Du skall alltså alltid källsortera dessa så att vi inte får en stor miljöpåverkan. Jag visste inte ens själv om att lågenergilampor innehåller kvicksilver och tycker mig ganska miljömedveten. Hur ska "Svensson" då känna till detta om vi inte gör en stor kampanj och medvetandegör detta?

Om lampan går sönder tänd gör du bäst i att samla ihop avfallet och vädra en timme. Det är inte lika viktigt att vädra om den går sönder kall. Tänk på att företagarna har ett produktansvar så lämna in lamporna till butiken där du köpte det eller en miljöstation för miljöfarligt avfall.

Jag minns hur vi samlade ihop allt kvicksilver som fanns i skolorna. Nu kommer vi att sprida ut samma mängd i vår miljö om vi inte är aktsamma.

Energimyndigheten om lågenergilampor

Svenska Naturskyddsföreningen om pant på lampor

2 kommentarer:

  1. Detta får vi skylla på EU som utan kunskap utan endast tagit stöd från utvecklarna som tyckte det var dags att använda andra material för utveckling av belysning, traditionella glödlampor och lysrör är så fasligt omoderna och ute, EU har inte överhuvudtaget kunskap vad nya produkter innehåller eller vilken påverkan dessa har på sikt för hälsa, natur och miljö.

    SvaraRadera
  2. Jag tror iofs att LED lampor kommer att när de blir billigare att producerar kommer att konkurrera ut lågenergilamporna. Det är också viktigt att informera om sakernas tillstånd.

    SvaraRadera