torsdag 26 april 2012

Vindkraft i Sverige?

Hur kommer det sig att svenska Vattenfall måste investera utomlands i vindkraft när man har hela svenska kusten att bygga egna vindkraftverk? England och USA satsar friskt utanför England där man nu vill visa hur nya stora satsningar kan leda till ny teknik.

Det är ytterst konstigt att Sverige då vill genom de politiska satsningarna ska satsa på kärnkraft som Tyskland dessutom vill skrota helt. Det är bra att veta att de politiska miljösatsningarna handlar mer om att underlätta för nya satsningar på kärnkraft än att underlätta för ny teknik och alternativa lösningar. De lagar som kom i nyår handlar bara om just dessa lättnader. Sjukt.

Jag vill se ett nytt tänk och mer satsningar i Sverige på hållbara lösningar. Ny teknik i Sverige så svenska företag inte behöver gå över ån efter vatten.

6 kommentarer:

 1. Gällande vindkraft, så finns det sedan ett par år ny teknik där dagens elgeneratorer i samma storlek fysiskt, dubblar avgiven elenergi vid samma vindstyrka som dagens vindkraftverk gör.
  Dvs. redan vid 5 m/sek. ger samma kraftverk dubbla uteffekten med samma stator och roter är utförda, men med annan rotationsteknik.
  tänk på att medelvinden kan nyttjas fullt ut på ett effektibare sätt under samma tidsperiod.
  Alltså kan samma stolpe nyttjas med bättre energi utvinning.

  SvaraRadera
 2. Helt klart är att det finns bättre teknik både på vindkraft men även på solceller. Två hållbara tekniker. Jag undrar varför man ändå satsar på fossila bränslen och gammal osäker teknik som inte är hållbar?

  Låter vi idioter styra landet?

  SvaraRadera
 3. För min del gällande ny elgenertor teknik så är det fn. ett par stora intressenter som funderar på detta, en del fabrikat idag går dåligt varvör intresset poppat upp. Det är dom stora aktörterna på denna mrknad som måste agera.
  Andra kapital finns ej trots mycket snack i media mm.
  Tekniken testad vid Chalmers , med väntat resultat för vår del, 110% ökning av uteffekten mot standard maskin,
  denna prototyp, kan visa båda teknikerna samtidigt i provbänken. Så tekniken är kontrollerad med godkänt resultat. Men aktörer saknas fn. pga att vi legat lågt med detta. Tänka sig att dublera uteffekten på dagens befintliga vindkrafts park !! Vad mer begära .

  SvaraRadera
 4. Ja du Bengt det är just detta som är problemet, alldeles för bra för att INTE vara gjort av stor industrin I Sverige eller annant land heller.
  En god innovation som fyller ett stort behov som idag finns, är ett STORT hot mot de agerande företagen i denna branch, Jag har tidigare erfarenheter i tre tidigare liknande projekt situationer.En stor svensk
  koncern som gör bilar / flygplan stoppade ett mycket bra alternativ till den motorteknik som idag måste använda vevaxeltekniken, för sin funktion, med måttlig
  verkningsgrad, teknik finns visad med betydligt högre effektivitet mot den insas som krävs för driften.
  Alltför effektiv för att godtas idag. Men det kommer säkert fram, någon som törs gå vid sidan av linjen, att
  köparna skall betala för sig, det är man eniga om, annat rkall med kraft hållas utanför denna linje.
  Man hat talat om för mej i brev följande :
  Det finns mycket starka ekonomiska krafter i världen som hller emot en introduktion av en ny motor som konkurrerar med Otte - Diesel motorn eller gasturbinen.
  Vi lever i en värld med en inrättad infrastruktur för denna typ av motorer, allt från produktion, reservdelar, kompetens, underhåll, affärsmodeller , bränslen etc.och det kommer att ta lång, lång, lång tid att etablera en ny motor.
  Undertecknad 24 Mars 2008.
  Jag ser detta som ett bra bevis att min motorteknik
  inte är helt ute och cyklar, den finns klar att starta.

  SvaraRadera
 5. Gustav Fridolin talar på miljökongressen just att vi kommer att stödja enkelt småföretagande som leder till miljövinster framför stora drakar som kämpar för att behålla sina vinster.

  Vi måste alla kämpa för ett hållbart samhälle. Företagare, arbetare, professor och barn mm

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...